Kjóto bylo krásné, ale je čas se přesunout alespoň na necelý den do nedaleké Ósaky. Ósaka je hlavní město prefektury Ósaka a třetí největší město v Japonsku s počtem obyvatel 2,7 milionu. Ósaka byla v minulosti hlavním obchodním městem Japonska a i dnes je jedním z nejdůležitějších průmyslových center (a přístavů) v Japonsku. Starý název pro Ósaku zněl Naniwa. Naniwě se obecně říkalo „kuchyně říše“ a i dnes se ósacká jídla považují za chuťově nejlepší v celém Japonsku.
Tonda našel perfektní ubytování v soukromém bytě v bytovém domě, který je veliký a máme ho celý pro sebe včetně balkónu, 2 ložnic, pračky a kuchyně. Škoda, že jsme tu jen jednu noc.
Jako hlavní cíl vybíráme Umeda Sky Building. Výšková budova s výhledem na celé město, kterou tvoří dvě věže o výšce 173 m (40 pater), které jsou vzájemně propojené visutou částí se zahradou. Přístup do zahrady zajišťují eskalátory v šikmých skleněných tubusech, které vedou z nejvyššího patra věže. Jedete na jezdících schodech a přímo pod vámi je 150m hluboké nic. Výhled je nádherný. Jsme zde v době, kdy se začínají sbíhat v celých houfech Japonci, aby sledovali západ slunce (je to vidět na fotce, že jich nebylo zrovna málo ;-)). Navíc jsme si pak ještě počkali a pozorovali ohromnou a moderní Ósaku, jak se postupně ve tmě rozsvěcuje. Moc pěkné.
Z Umeda Sky Building metrem frčíme rovnou do centra nočního života - čtvrt Dotanburi. Kolem vodního kanálu jsou zde snad tisíce barů a restaurací. Na tu navazují zastřešené ulice a uličky s obchody a dalšími restauracemi. Vaří se zde to nejlepší možné jídlo.
Hned na začátku jsme se díky Tondovi seznámi s místním prodejce realit, který je nadšený, že potkal někoho z ciziny a obzvláště z Čech. BTW Českou republiku zde zná opravdu úplně každý - překvapivě pro nás za tím není lední hokej a Nagano, ale Věra Čáslavská - díky výsledkům na olympiádě v Tokiu i díky hrdinému protestu proti okupaci v roce 1968. Japonec je hrozně přátelský, trochu opilý :-) a bere nás do svého oblíbeného klubu Fiji. Naštěstí se ukazuje, že to není třeba gay bar, jak jsem se trochu bál :-), ale malý a příjemný bar, který vlastní pan Ogi, který se s Fiji přestěhoval do Japonska a proto svůj bar pojmenoval Fiji a nalévá pivo Fiji. Jsme tu asi fakt vítaní, protože s námi Ogi i Japonec popíjí a povídá a za chvíli se připojuje další Japonec, který se zabývá prodejem piva, později indický programátor porno her pro Playstation a obchodník z Irska. Všichni žijí trvale v Japonsku. Vypili jsme moře piva Fiji, rumů z Fiji, něco jako Sake atp., probrali názor na Severní koreu a spoustu dalších věcí. Velké překvapení pro mě je, že třeba Japonci se bojí jezdit do Evropy kvůli bezpečnosti, především zlodějům - říká jim to prý stále televize. Když už k nám do Evropy jedou, tak všichni zmiňují Paříž, Švýcarsko a Řecko.
V příjemné společnosti jsme nakonec až do pozdních nočních hodin, neměli jsme ale před tím večeři, a tak alespoň já jsem totálně na šrot :-) a mám hlad jak vlk. Chodíme tak noční Ósakou a hledáme, kde nám ještě uvaří a máme nehorázné štěstí. Ještě mají otevřeno v restauraci, kde mají hovězí Kobe!!!!! Kobe je prý zdaleka nejlepší hovězí na světě a chceme ho alespoň jednou v životě ochutnat. Cestovatelka Katka prý při ochutnání Kobe dokonce zažila orgasmus!!!
http://www.katkacestuje.cz/2016/12/japonsko-osaka-dotonbori-kuidaore-takoyaki.html
Katka píše: "Hovězí z Kóbe (angl. Kobe beef) pochází z černých krav a býků plemene wagyu, kteří se rodí a chovají na farmách v okolní prefektuře Hyógo. Toto plemeno má maso s nádherným výrazným mramorováním s velmi vysokým poměrem tuku ke svalovině. Toto mramorování se potom oceňuje na dvanáctistupňové škále. Čím je větší poměr tuku, tím má maso lepší chuť – a tím je také dražší" Já jen doplním, že je to ještě lepší než US prime beef, včetně five stars :-) (tato poznámka je určena výhradně pro fanoušky Roberta Mikluše).
No tak jsme to zkusili a musím říct, že je to fakt nejvíc, ale fakt nejvíc a ještě víc a je to boží a skvělý a nejlepší a nedá se to s ničím srovnat!!! Je to tak jemné, delikátní, chuť Vás pošle přímo do nebe. Na stole máme gril, Stopkin stříhá maso nůžkami na plátky a já to griluju. Pak vložíme první maso do úst a....nedá se to popsat, to se musí jedině zažít. Skoro jsem byl chvíli smutný, že jsem zažil svůj gurmánský vrchol a už nebudu mít v životě pro co žít, ale Tonda mě nahlodal, že ještě lepší by to bylo s lahví Brunela a má pravdu. To bude jednou můj další cíl v životě :-).
V noci ještě fotka Glica - vlastně vůbec nevím proč je to důležité, ale je to nejfocenější věc v Ósace - plakát s běžící postavou Glico, tak jsme si to vyfotili taky. Na byt se dostáváme po 3h ráno. Nádherný den v Ósace, ale ráno opilcovo bude asi krušné :-)
P.S. Vysvětlivky k fotkám
Metro - všimněte si na jedné fotce, že všichni stojí připravení na šipkách, které ukazují kam jít poté, co přijede vůz metra. No a pak taky to, že všichni tady pořád něco dělají na smartphonu. Často si čtou komiksy. Někdy je metro tak plné, že když ženu někdo osahává a jí se to třeba nelíbí, tak s tím stejně nic nenadělá. Proto zavedli woman only vagóny.
Boxy s jídlem - Japonci často cestují vlakem, a proto dovedli k dokonalosti vlakové gurmánství. Jídlo v krabičkách do vlaku je fakt superkvalitní a na výběr je toho strašně moc.
A video...
https://youtu.be/5ZRgZg_p5_s